فهرست
مقایسه فر کانوکشن و فر معمولی
در رستورانها و آشپزخانههای صنعتی، معمولاً با محدودیتهای فضایی روبرو هستیم و بودجهها نیز به طور قابل توجهی محدود میشوند و باید در انتخاب لوازم فست فود و رستوران خود دقت کنیم. زمانی که نیاز به تهیه یک اجاق جدید، مانند اجاق گاز گریل صنعتی، اجاق لاوا استون، مدلهای چندکاره فست فودی یا پلوپز صنعتی، به وجود میآید، انتخاب بین یک دستگاه معمولی و یا اجاق گاز همرفتی (فر کانوکشن) میتواند برای کارکرد بهینه در تجهیزات آشپزخانه صنعتی بسیار اهمیت داشته باشد.
تفاوتهای مهمی بین فر کانوکشن و معمولی وجود دارد. یکی از سادهترین دلایل این تفاوتها، قابلیت بالای فر کانوکشن در حرارتدهی یکنواخت و موثر به غذاهای با حجم بزرگ است. شناختن مزایا و معایب هر دو نوع اجاق میتواند به شما کمک کند تا در انتخاب بهترین تجهیزات برای آشپزخانه صنعتی خود، تصمیمگیری مناسبی داشته باشید.
انتخاب بین فر کانوکشن (Convection Oven) و فر معمولی (Conventional Oven) برای استفاده در یک رستوران نیاز به ارزیابی دقیق تری دارد تا بهترین تصمیم گیری صورت بگیرد. در زیر مقایسهای بین این دو نوع فر ارائه شده است:
فر کانوکشن در مقابل اجاق معمولی
اجاقهای همرفتی به طرز متفاوتی از اجاقهای معمولی عمل میکنند. هر دو نوع فر قابلیت اشتعال با برق یا گاز را دارند، اما نحوه توزیع گرما در آنها تفاوت دارد. اجاق همرفتی از یک فن برای جابجایی هوای گرم در داخل فر استفاده میکند. این ویژگی باعث میشود که پخت و پز در اجاق همرفتی به سرعت و در دمای کمتری انجام شود.
به طرف مقابل، یک اجاق گاز معمولی دارای دو عنصر گرمایشی است که در داخل آن حرارت ایجاد میکنند و برای تجهیزات آشپزخانه صنعتی در پخت و پز استفاده میشوند.
عنصر پایینتر فرعی برای پخت غذاهای خاص استفاده میشود، در حالیکه محفظه بالاتر برای کبابپزی و امور دمدستی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی، همه چیز به سادگی و وضوح طراحی شده است؛ به عنوان مثال، وقتی ظرفی نزدیکتر به عنصر گرمایشی قرار میگیرد، آن به سرعت پخته میشود.
لازم به ذکر است که اجاقهای معمولی نیز تنوع گستردهای در نوعی از تجهیزات آشپزخانه برای پخت و پز دارند. بهعنوان مثال:
- اجاق گاز گریل صنعتی
- پلوپزهای زمینی صنعتی
- سیستم های چندکاره ساندویچساز
- اجاق گریل لاوا استون
- اجاقهای گریل صنعتی
- فر دمکن برنج و دهها نوع دیگر
بهزبان ساده، یک فر همرفتی دارای فن و سیستم اگزوز است که یک فر معمولی فاقد آن است. قطعاتی نظیر:
- فن
- اگزوز
۱. فر کانوکشن (Convection Oven):
مزایا:
- پخت یکنواخت: فناوری کانوکشن باعث میشود که هوا به طور یکنواخت در داخل فر توزیع شود، این باعث میشود که غذاها به طور یکنواخت و در کمترین زمان ممکن پخته شوند.
- سرعت پخت: به دلیل توزیع بهتر حرارت، غذاها سریعتر پخته میشوند و این امر میتواند در رستورانهای با ترافیک بالا بسیار مفید باشد.
- کارایی بالا: فر کانوکشن از نظر انرژی کارایی بالایی دارد و معمولاً از طریق الکتریسیته کمتری انرژی مصرف میکند.
معایب:
- هزینه بالا: خرید و نصب فر کانوکشن اغلب هزینه بالایی دارد.
- نیاز به تجربه: برای بهرهبرداری بهینه از فر کانوکشن، نیاز به تجربه و آشنایی با تنظیمات و راهاندازی آن دارید.
۲.فر معمولی (Conventional Oven):
مزایا:
- هزینه کمتر: فر معمولی معمولاً ارزانتر از فرهای کانوکشن هستند.
- استفاده آسان: این فرها بسیار معمولی و متداول هستند و برای بسیاری از آشپزیها و پخت غذاها مناسب هستند.
- اندازه کوچکتر: برخی از فرهای معمولی از اندازه کوچکتری برخوردارند که بهتر در فضاهای محدود رستوران جا میشوند.
- استفاده در فست فود سیار: برای راه اندازی فست فود سیار میتوانید از این نوع فر استفاده کنید.
اکثر دستورالعملها برای فرهای معمولی تدوین شدهاند و به همین دلیل میتوانید بدون نیاز به تغییرات از آنها استفاده کنید. فناوری مورد استفاده در فرهای معمولی شناخته شده است، بنابراین استفاده از این نوع اجاقها بهخصوص برای افراد عادی و همچنین کسانی که تجربه طولانی در آشپزی دارند، آسانتر است.
این فرها قادر به پخت و پز انواع گستردهای از خوراکیها هستند؛ از کیکها و کلوچهها تا شیرینیها و کیکها، همه در دامنه عملکرد آنها جا میگیرند. فرهای معمولی به طور عمومی قیمت کمتری نسبت به فرهای همرفتی دارند و این مسئله میتواند یک دلیل اضافی برای جذابیت و محبوبیت آنها باشد.
معایب:
- توزیع ناهمگون حرارت: فرهای معمولی ممکن است حرارت را به طور ناهمگون توزیع کنند و باعث عدم یکنواختی در پخت غذاها شوند.
- زمان بیشتر پخت: به طور کلی، زمان پخت در اجاقهای معمولی ممکن است بیشتر از فرهای کانوکشن باشد.
برای تصمیمگیری درباره کدام نوع فر مناسبتر است، لازم است به نیازها و محدودیتهای رستوران خود توجه کنید. اگر بودجه کافی دارید و به دنبال سرعت پخت و پز و یکنواختی در پخت غذاها هستید، ممکن است فر کانوکشن گزینه مناسبی باشد.
اما اگر بودجه محدودی دارید یا به دنبال اجاقی سادهتر و چند منظوره هستید، اجاق معمولی میتواند گزینه خوبی باشد. همچنین، در تصمیمگیری لازم است به تخصصیترین نیازهای رستوران خود نیز توجه کنید، مثلاً آیا نیاز به پخت خمیری دارید یا خیر، چه نوع غذاهایی را بیشتر پخت و پز میکنید و آیا تجهیزات دیگری نیز به عنوان تکمیلی به این فرها نیاز دارید.
انتخاب یک فر مناسب
انتخاب یک فر مناسب بستگی به نیازها، فضای موجود، بودجه و نوع غذاهایی که میخواهید پخت و پز کنید دارد. در ادامه چند نکته را برای انتخاب یک فر مناسب ارائه میدهم:
- اندازه و فضا: اندازه فر باید با فضای آشپزخانه یا رستوران شما سازگار باشد. مطمئن شوید که مکان کافی برای نصب و استفاده از فر وجود دارد.
- نوع فر: تعیین کنید که آیا نیاز به فر معمولی یا فر همرفتی (کانوکشن) دارید. فر کانوکشن به پخت یکنواختتر غذاها و سرعت بیشتر در پخت کمک میکند.
- قابلیتها: برخی از فرها دارای قابلیتهای خاصی مثل پخت خمیری، گریل، تهیه یخچالشیرینی و… هستند. انتخاب کنید که کدام قابلیتها برای شما ضروری است.
- قدرت و قدرت حرارتی: مطمئن شوید که فر دارای قدرت کافی برای پخت غذاهای مورد نیاز شما است و میتواند در دماهای مختلف کار کند.
- کیفیت ساخت: فرهای با کیفیت به طول عمر بیشتری دارند و به طور کلی به نتایج بهتری در پخت و پز منجر میشوند.
- قابلیت تنظیمات: انتخاب فری که دارای تنظیمات متنوعی برای دما، زمان و میزان بخار باشد، میتواند در پخت غذاهای مختلف کمک کند.
- بودجه: همیشه بودجه خود را در نظر داشته باشید. ممکن است فرهایی با ویژگیهای خاص قیمت بالاتری داشته باشند. بهطور همزمان، دقت کنید که هزینههای اضافی مانند نصب، تعمیر و مصرف انرژی را نیز در نظر بگیرید.
- نظرات و بازخورد کاربران: نظرات و تجربیات دیگران که از همان فر استفاده کردهاند، میتواند به شما در انتخاب کمک کند.
با توجه به این نکات، بهتر است با مقایسه برندها، مدلها و ویژگیهای مختلف، به انتخاب بهترین فر برای نیازهای خود بپردازید.
پخت در کدام دستگاه بهتر است؟
آیا اجاقهای همرفتی واقعاً در همه جنبهها بهتر عمل میکنند؟ اگرچه ممکن است تصور شود که زمان کوتاهتر پخت، این نوع اجاقها را بهخصوص برای سرآشپزها جذاب میکند، اما باید به این نکته توجه داشت که:
جریان هوای اجاقهای همرفتی میتواند محصولات پختهشده ظریف یا حتی غذاهایی که با خمیر تهیه شدهاند، را تخریب کند. این جریان هوا باعث موجیشدن سطح و در نتیجه باعث تورم غذا میشود. به عبارت دیگر، بخشی از داخل غذا نپخته باقی میماند.
تفاوت اساسی دیگر بین یک اجاق استاندارد و یک اجاق همرفتی، مدت زمان پخت متفاوت است. عملاً باید بیشتر از دستورالعملها تغییر داده شوند تا زمان پخت سریعتر بهدست آید. به عنوان مثال، اگر رستوران یا کافهای نان میپزد، پوست نانها اغلب سریعتر از محتوای داخلیشان پخته میشود.
در این حالت، اجاقهای صنعتی بهتر از مدلهای همرفتی عمل میکنند. هرچند در مقایسه با انواع دیگر اجاقهای گازی صنعتی، گریلها، اجاقهای لاوا استون، سیستمهای چندمنظوره فست فود، فرهای دمکن برنج، پلوپزهای زمینی و…، معیار “سرعت پخت” به تنهایی مهم نیست. در واقع، نحوه پخت و توانایی انجام انواع غذاها در آنها در اولویت قرار دارد.
وقتی تصمیم میگیرید که کدام نوع اجاق را در آشپزخانهی خود قرار دهید، مرحله بعدی پیدا کردن بهترین تولیدکننده تجهیزات آشپزخانه صنعتی رستوران است. گروه صنعتی تجهیز گستر خاورمیانه یکی از بهترین تولیدکنندگان در منطقه غرب آسیا است و انواع محصولات با کیفیت را در لیست ارائه میدهد.
زمان استفاده از تنظیمات اجاقهای همرفت
انواع اجاقهای کانوکشن در شرایط زیر قابل استفاده و نصب میباشند:
۱. پخت و تفت: غذاهایی که نیاز به تفت دادن دارند، مانند قطعات گوشت و سبزیجات، بهطور واقعی از اجاقهای کانوکشن بهرهبرداری میکنند. این اجاقها غذاها را سریعتر و بهطور یکنواخت پخته میکنند. همچنین، در محیط خشکتر کوره همرفت، پوست ظریف و کاراملیتری روی قسمتهای بیرونی غذا تشکیل میشود.
۲.پخت کیک و شیرینی: گرما و بخار تولیدشده توسط اجاقهای کانوکشن باعث ذوب شدن چربیها میشود و به پخت خمیرهای پای و شیرینیهایی مثل کرواسان کمک میکند.
۳. پخت تعداد زیادی کوکی: فرهای کانوکشن به شما این امکان را میدهند که بیش از یک سینی کوکی را بهطور یکنواخت و بدون نیاز به چرخاندن آنها در طول پخت، بپزید.
۴. پخت با کاور: اگر بر روی غذا کاوری مانند درب بگذارید، به عنوان مثال در آبپز یا با پوشاندن فویل روی ظرف قابلمه، از دست دادن رطوبت مشکلی نخواهد بود. اجاقهای کانوکشن به شما این امکان را میدهند که بهراحتی با کاور غذا را پخته کنید، زیرا غذا سریعتر پخته میشود.